Рідкі засоби для прання: як вибрати

Рідкі засоби для прання лідирують в порівнянні над сипучими. І цьому є маса пояснень. Зручність використання та економічність дозування, універсальність, відмінна розчинність, не залишають розводів на одязі - це одні з основних переваг. Рідкий засіб для прання досить концентрований, але при цьому більш делікатний для прання будь-яких типів тканин, якщо порівнювати з порошкоподібними варіантами.

7 «ЗА» рідкий засіб для прання

В основі гелів для прання ПАВи - вода, залежно від виду засобу можуть також бути додані додаткові компоненти (відбілювачі, антиресорбенти, ензими, полімери, комплексоутворювачі, речовини для пом'якшення води тощо). І однозначно варто вибирати рідкі засоби для прання завдяки тому, що вони:

  1. Відмінно розчиняються і вимиваються
  2. Зручно і легко вимірюються за допомогою спеціального мірного ковпачка.
  3. Не утворюють густу піну.
  4. Делікатно очищають волокна.
  5. Не виділяють шкідливих випарів при добре закритій тарі.
  6. Не утворюють розводів, підходять для прання пальто, пуховиків, курточок.
  7. Зручність зберігання.

Як правильно вибирати рідкий “порошок”?

Перед купівлею концентрованого гелеобразного засобу для прання насамперед враховуйте:

  • Екологічність. Звертайте увагу на наявність спеціалізованих біорозкладаних речовин у складі.
  • Запах. Добре, якщо це буде легкий, нерізкий аромат. Тоді він не буде в'їдатися в тканину, це означає в засобі відсутні або мінімум віддушок.
  • Ефективність. Визначте, для яких цілей буде використовуватися конкретно даний вид порошку (для прання дитячий речей, білих або кольорових, для виведення плям).

Безумовно, сипучі порошки більш ефективні порівняно з рідкими засобами для прання. Але в арсеналі справжньої господині обов'язково повинні бути обидва варіанти.
Чим більше компонентів, що входять до складу засобу для прання, тим більш висока ймовірність алергічної реакції (висипання, свербіж) при контакті з одягом. Тому намагайтеся вибирати такі засоби, в яких міститься мінімальна кількість хімічних речовин.

Важливі поради щодо вибору

Якщо ви шукаєте дитячий засіб для прання, дивіться, щоб АПАВ і А-тензидів було не більше 5%, а ще краще - їх повна відсутність у складі. Завдяки цим поверхнево активним речовинам забезпечується часткове розчинення бруду, але надмірний вміст здатний викликати сухість і подразнення шкіри.
Відповідно, фосфати є високоалергенними компонентами, до того ж можуть посилювати проникнення АПАВів через шкірні покриви. Якщо в складі будуть присутні фосфонати, це вже більш менш щадна альтернатива фосфатам.
Чим менше ароматичних добавок і віддушок - тим краще і безпечніше для організму. Особливо це стосується алергіків і маленьких дітей.
Також слідкуйте, щоб синтетичні компоненти (оптичні відбілювачі, цеоліти) були відсутні або були в складі в мінімальній кількості - крім токсичності вони здатні завдавати істотної шкоди навколишньому середовищу.